Det kan bli färre anställda i skolan i Enköping

Nya neddragningar inom förskola och skolan i Enköping. Det kan bli verklighet enligt en analys som skolchefen gjort.

Skolan i Enköping har redan tvingats till en hel del neddragningar.

För ett par månader sedan togs beslut om att dra ner på ett fyrtiotal tjänster inom skola och förskola.

Det här för att klara budgeten för i år.

Nu har skolchefen gjort en analys av hur läget ser ut inför nästa år.

I den kan man läsa att för att klara de förutsättningar som nu ligger så måste man hitta uppemot 23 miljoner att spara in.

Då har man gjort en lista på möjliga nya besparingar. Och eventuella konsekvenser.

Bland annat handlar det om att dra ner ytterligare på personal - en minskning med uppemot 20 medarbetare inom bland annat skola och förskola.

För förskolan skulle det här kunna betyda en minskning med i snitt en pedagog per förskola. Vilket ökar antalet barn per pedagog markant, skriver man.

Och med personalneddragningar inom skolan skulle barn och elevgrupperna öka. Och det innebär en väldigt hög risk för utbrändhet och sjukskrivningar skriver man.

Skolchefen har också tittat på var man kan hitta pengar om man inte vill dra ner på personal.

Då skulle möjliga besparingar kunna vara att lägga ner Fjärdhundraskolans högstadium. Eller lägga ner små förskolor. Eller skjuta investeringarna i Munksundsskolan på framtiden.

Men ingenting är bestämt än, och nästa vecka väntas politikerna i skolnämnden besluta om hur man går vidare med det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista