Pengar till lärlingsplatser i Uppsala användes inte

1:16 min

Uppsala kommun har fått betala tillbaks över 5 miljoner kronor i statsbidrag. Pengarna skulle ha använts för att skapa lärlingsplatser för vuxna arbetssökande.

Av de pengar som betalades ut så använde Uppsala kommun bara drygt 300 000 kronor. 

Folkpartiets kommunalråd Mohamad Hassan säger att det beror på sent besked från staten:

– Det är så att när vi lämnade in ansökan i slutet på 2012 då hade vi en ganska hög ambitionsnivå att vi skulle fixa det här platserna. Men så fick vi beskedet ganska sent och pengarna betalades ut sent och då är det svårt för en kommun att starta upp verksamhet, säger Mohamad Hassan.

Uppsala är inte den enda kommunen som har haft svårt att använda sina bidrag. Och även på andra håll har det menats att tidsfristen varit för kort. Men den moderata riksdagsledamoten Lotta Olsson är kritisk till de kommuner som misslyckats med att skapa lärlingsplatser.

– Man behöver vara på tå för att kunna rigga en utbildningsorganisation så att man kan ta hand om de här pengarna när de kommer. Det är så pass viktiga frågor så det duger inte att bara säga att det här var för kort tid, utan man måste rannsaka sig själv och fundera på om vi kan göra på något annat sätt, säger Lotta Olsson (M).

Mohamad Hassan svarar så här på Lotta Olssons kritik om de uteblivna lärlingsplatserna.

– Jag tror felet bygger på både staten och kommunerna. Från kommunens sida så borde vi kanske ha startat snabbare än vad vi räknat med. Och från statens sida att de ska ge besked ganska snabbt. Man måste ge oss en möjlighet att planera, så det är en ömsesidighet här som inte har fungerat, säger Mohamad Hassan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista