Yvonne Kallträsk och Lars Johansson framför den fuktskadade köksväggen.

Hyresgäster i Uppsala drabbas av återkommande fuktskador

1:36 min

Tre fuktskador på tre år, och den stora renoveringen som ska få bukt med problemen dröjer. Så ser det ut för Yvonne Kallträsk och Lars Johansson som bor i en av Rikshems fastigheter på Glimmervägen i Eriksberg i Uppsala. Första skadan upptäcktes sommaren 2011 och den senaste för två veckor sedan...

 – Vi har plockat ut det mesta ur det här skåpet för här har det då runnit, säger Yvonne.

 – Förut har det ju varit bruna fläckar också, typ mögelfläckar.

Det är ett inneliggande stuprör som ställer till det. Mitt emellan köks- och badrumsväggen passerar röret. Vid de föregående fuktskadorna så fick paret evakueras och de fick flytta tillbaka till lägenheten på Glimmervägen så sent som i november förra året.

 – Och nu har vi precis kommit i ordning i lägenheten, packat upp alla flyttkartonger. Och så blir det så här igen. Det man känner är att det tär ju på ens psykiska mående och på våran relation. Det går ju ut över allting, för vi får ju bara sitta och hålla på med problemlösningar hela tiden.

Johan Lundberg, fastighetschef på Rikshem i Uppsala, förklarar att skadorna beror på att fastigheten är gammal. Rikshem planerar därför att genomföra ett byte av stammar och rör. Men en sådan rotrenovering kommer att dröja.

 – Vi har planerat att renovera inom fyra år någonstans.

Men Johan Lundberg kan inte garantera att det krånglande stupröret bakom Yvonne Kallträsk och Lars Johansson köksvägg inte kommer att börja läcka igen under tiden de inväntar en rotrenovering.

 – Precis som med allt annat så går det inte att förutse, det går inte att garantera tyvärr. Det kan till exempel ske även nya vattenskador.

Och Yvonne Kallträsk och Lars Johansson har fått nog. De vill inte bo kvar på Glimmervägen under de här förhållandena.

 – Vi vill att de ska erbjuda oss en helt annan lägenhet som inte är fukt- och mögelskadad, säger Yvonne Kallträsk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista