Äldre kvinna får hjälp med disken av hemtjänsten. Arkivfoto: Bernt Ekdahl/TT

Revisorer pekar på stora brister inom hemtjänsten

"Det här är något som äldrenämnden måste ta tag i nu"
2:08 min

Det finns stora brister i hur hemtjänst och hemsjukvård fungerar i Uppsala. Det slår kommunens revisorer fast i en ny rapport. Bland annat påpekas att olika handläggare är olika generösa när det gäller att bedöma hur mycket hemtjänst som en person ska beviljas, och att hemtjänsttagare som inte har anhöriga som driver på riskerar att få mindre hemtjänst.

Vilka erfarenheter har du av hemtjänsten? Kommentera nedan!

Socialdemokraten Caroline Andersson, som sitter i kommunens äldrenämnd, tycker att det är viktigt att ta itu med de brister som påtalas:

– Om den här bilden stämmer, så visar det på en orättfärdig situation, så ska inte biståndsbeslut grundas. Men rapporten visar också tydligt att biståndshandläggarna vill väl, de vill göra ett gott arbete men har inte förutsättningarna vad gäller resurser och tid, och det här är något som äldrenämnden måste ta tag i nu, säger Caroline Andersson (S).

Har du vetat att det var så här?

– Nej, jag måste erkänna att jag inte hade information om att läget var så pass allvarligt som revisionen beskriver det.

Kommunrevisorerna ger en bild av att det många gånger är slumpen som avgör hur mycket hemtjänst eller hemsjukvård en person får. Handläggaren kanske inte har tid att göra en grundlig behovsbedömning och därför mer gör en schablonbedömning än den inviduella bedömning som ska göras, och vissa handläggare är också mer generösa än andra. Revisorernas beska slutsats är att biståndsenheten i dag inte klarar sitt uppdrag på ett tillfredsställande sätt.

Enligt revisorerna behövs mer resurser för att ge handläggarna en rimlig chans att hinna med, och även ersättningarna till de olika utförarna bör höjas, tycker revisorerna. Som även i sin rapport citerar kommunens äldreombudsman som säger att hemtjänsttagare ibland klagar på att personal inte klarar att laga enkla maträtter eller att städa eller bädda en säng.

Äldrenämndens ordförande, kristdemokraten Ebba Busch Thor, var i går inte tillgänglig för en kommentar, men socialdemokraten Caroline Andersson säger att hon känner igen kritiken om att det ibland kan fallera när det gäller enkla saker som hemtjänsttagarna behöver hjälp med i hemmet:

– Jag har tagit upp detta med den borgerliga majoriteten, att vi i våra brukarundersökningar får dåliga omdömen när det gäller kvalitén på service och omvårdnad. Och jag har påtalat att vi bör ha en tydlig åtgärdsplan för hur vi ska förbättra situationen, säger Caroline Andersson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".