Erik Vikström, busschaufför på linje 677, är trött på biljettstrulet. Foto: Stefan Hesserud Persson

Biljettregler krånglar till det på Norrtäljebuss

Busschauffören Erik Vikström: Alla passagerare är sura
1:34 min

Krångliga biljettregler för att åka buss mellan Uppsala och Norrtälje irriterar både busschaufförer och resenärer. UL är medvetna om problemet och uppger att de jobbar på att hitta en lösning tillsammans med SL.

– De här ska vi skriva datum och riva bort hörnen på på UL, och sen alla olika sorters SMS-biljetter. Sen kommer folk med ULs reskassa och vill betala och det fungerar inte på 677:an eftersom vi inte kan dra pengar från den. Alla passagerare är sura. UL och SL måste kunna fixa det på ett mycket enklare sätt, säger busschauffören Erik Vikström.

Andra busschaufförer P4 Uppland talat med låter ibland resenärer åka gratis för att slippa krånglet. Problemet uppstod när UL gick över till sitt nya biljettsystem i slutet av förra sommaren.

Eftersom linjen körs med SL-bussar kan inte UL-kort läsas ombord, och resenärer med SL-reskassa kan inte dra sina kort inom Uppsala län. För dem som reser sällan är det extra besvärligt att betala för sin resa, säger UL:s informationschef Sture Jonsson.

– Jag kan förstå att när det inte fungerar som vanligt på ett enkelt sätt så upplever man det som krångligt. Samma för de som arbetar med det här. Det är inte alltid samma som kör just den här linjen och ställs inför de här frågorna.

Resenärer med SL-Acceskort ska senast till sommaren kunna resa hela sträckan med sina kort. När även UL-korten kommer att fungera kan inte Sture Jonsson svara på.

– Huvudmålet är att våra biljetter ska kunna läsas av SL:s biljettsystem och omvänt. Vi lägger ner en hel del arbete på det, både vi och SL tillsammans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".