Sirius fotboll tvingas spela på Löten under flera år

1:55 min

En av följderna av att Nya Studenternas nu planeras att byggas i Uppsala är att Sirius fotboll under lång tid inte kommer att kunna använda Studenternas som sin hemmaarena.

I stället ska klubben spela alla hemmamatcher på reservplanen Lötens IP under kanske så lång tid som tre år.

Kommunens handläggare Roger Jo Linder säger att Löten kommer att byggas ut så att arenan klarar att vara Sirius hemmaplan under de åren.

– Den ska klara det. Jag tror att den kan bära cirka 5 000 åskådare när den är färdiganpassad, säger Roger Jo Linder.

Om Sirius skulle gå upp i allsvenskan, skulle Löten klara den påfrestningen?

– De flesta matcherna skulle nog arenan klara. Tittar man på lag som Mjällby och Åtvidaberg så ligger de på publiksiffror på 3 000-4 000. Sen kan det bli någon enskild match som arenan inte skulle klara, men det får man hantera utifrån de förutsättningar som gäller då.

Om planeringen håller så börjar nuvarande Studenternas att rivas om två år, 2016. Då är det meningen att Lötens IP ska stå upprustad och redo att bli Sirius fotbolls hem för några år.

Åren därefter, 2017 och 2018, blir fotbollen fortsatt kvar på Löten medan den nya arenan färdigställs, och sommaren 2019 kan så Sirius fotboll, om allt går som planerat, ta i bruk Nya Studenternas.

Byggtiden kan alltså innebära två och ett halvt till tre års exil för Sirius fotboll från Studenternas, men det är det värt, säger vd:n för Sirius fotboll Ola Andersson.

– Vill man ha något så får man offra något också. Det gäller att göra den här övergångsperioden så smidig som möjligt, säger Ola Andersson.

Och hur ser du på de möjligheterna?

– Ja, det är klart att det inte är en arena där vi kommer att ha en VM-final, men det är viktigt för oss att inte tappa alltför mycket under den här tiden när det matcharrangemang och marknadsintäkter och då blir Löten central för oss för att klara det, säger Ola Andersson.

För Sirius Bandy väntas byggtiden innebära en kortare exil på kanske ett år och det är ännu oklart var de hemmamatcherna ska spelas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista