1 av 3
Asp som fångas och märks under sin vandring i Fyrisån. Foto: Fohan Persson
2 av 3
Det finns uppskattningsvis 700 000 aspromskorn i Fyrisån. Foto: Tomas Loreth
3 av 3
Asptrappan vid Upplandsmuseet i Uppsala. Foto: Erik Thyselius/SR

Romrekord i Fyrisån

"Hela ån är full med asprom"
1:04 min

Hela Fyrisåns botten från Kvarfallet ner till Islandsfallet är för första gången på 170 år fylld av asprom. Ett kvitto på framgången med asptrapporna.

För sex år sedan byggdes fisktrappor för att få den hotade aspen att leka i Fyrisån, något den inte har kunnat göra sen mitten av 1800-talet. Tack vare den låga vattennivån har det gått att studera åbotten.

Anders Larsson är biolog och har lett romräkningen.

– I år har vi haft möjlighet att gå ner och inventera rommen efter aspens lek. till vår stora glädje så kunde vi konstatera att hela ån från Kvarnfallet ända ner till Nybron är helt full med asprom.

Vad betyder det här för aspen?

-- Vad vi kan bedöma kommer det här bidra till att förstärka populationen av asp. På sikt kanske hotkategorin på aspen försvinner.

Hur vanligt är det att den här typen av satsningar lyckas?

– Enligt min bedömning är det här den unik och den mest lyckade för just aspen i hela Sverige.

Snart är det forsränning i Fyrisån och det kommer vara massor med flottar och människor i ån, kan de utgöra ett hot mot rommen?

 – Vi uppskattar att det finns 700 000 romkorn i Fyrisån. Om någon skulle trampa på några av de gör de nog varken till eller från. Ån ska vara till för båda fisk och Uppsalabo och det ska vi värna om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".