Alliansen föreslår lönesatsning i landstinget

1:41 min

En lönesatsning och mer pengar till vården. Det innehöll det budgetförslag som allianspartierna i Uppsalas landsting presenterade i dag.

Socialdemokraterna menar att det är ansvarslöst att det är en budgeten helt utan överskott

Men 30 miljoner extra ska gå till att höja löner för vårdanställda som har eftersatta löner, vilket kan behövas säger folkpartiets landstingsråd Lina Nordquist:

- Allt eftersom ingångslönerna har stigit så har inte lönerna hos erfaren personal kunnat hänga med. Och det finns nog inte mycket som är viktigare i landstinget just nu än att behålla den komptetenta personal vi har.

Till exempel kan erfarna sjuksköterskor som halkat efter i lön få del av den lönesatsning på 30 miljoner som alliansens föreslår i sin budget för nästa år. Den innehåller också mer pengar till vården, 380 miljoner kronor mer nästa år jämfört i år, en ökning med 5 procent.

– Vi har en medicinsk utveckling dä rman kan göra mer och mer och vi har en befolkning som växer och blir äldr eoch äldre och då behövs också mer resurser till sjukvården, säger kristdemokraternas landstingsråd Anna-Karin Klomp.

Men det är en tajt budget som alliansen föreslår, den är lagd med ett nollresultat, alltså utan något överskott som annars är det normala.

Moderaternas landstingsråd Erik Weiman menar att landstingets ekonomi klarar en budget utan marginaler för nästa år:

– Det kan vi göra eftersom det egna kaptialet stärkts kraftigt under senare år. Pengarna behöver vara i verksamheten och jobba.

Men Socialdemokraternas Börje Wennberg menar att det inte är ansvarsfullt att lägga en budget med nollresultat för nästa år, när årets budget ser ut att gå med underskott:

– Det håller inte. Det är att skjuta problemen framför sig och det är ansvarslöst. Löser vi det inte 2015 så får vi väsentligt mindre pengar de kommande åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista