S vill ge 77 miljoner extra till Akademiska sjukhuset

1:46 min

Öronmärkta pengar till Akademiska sjukhuset och lönehöjningar till erfaren hälso- och sjukvårdspersonal som släpat efter. Det innehåller Socialdemokraterna i Uppsala landstings budget som presenterades i dag.

Rubriken på budgeten är ordning och reda - något landstingsrådet Börje Wennberg förklarar såhär:

– Man har tillåtit verksamheter att starta som inte har haft resurser. Medpro i Bålsta fick köpa en vårdcentral på kredit, betalade inte och gick i konkurs efter ungefär ett år. En vårdcentral i Luthagen gick i konkurs efter drygt en månad. Sådant här kan vi inte hålla på med.

När du kommenterade alliansens budget så sa du att det är att skjuta problemen framför sig att lägga en budget med nollresultat nästa år. Nu gör ni själva samma sak. Har ni ändrat er?

– Nej jag har inte ändrat mig men vi har inga fler pengar än vad de borgerliga har, förutom de 72 miljoner som vi räknar med att vi kan få loss genom att vi tror på en socialdemokratisk regering och ett utökat statsbidrag.

Den summan öronmärks för Akademiska sjukhuset och ska användas till att anställa fler sjuksköterskor och barnmorskor bland annat.

En budget som slutar på plus minus noll, med en lika stor klump som alliansen till löneökningar för de som släpat efter inom hälso- och sjukvård. Likaså får kollektivtrafiken en lika stor del av kakan.

Är inte Socialdemokraternas budget ganska lik alliansens budget?

– Det finns delar som liknar alliansens. Det är de här särskilda satsningarna som vi gör och framför allt att vi måste få ordning och reda.

Socialdemokraterna vill även spara in 15 miljoner på det fria vårdvalet.

Något som Erik Weiman, landstingsstyrelsens moderate ordförande, kritiserar:

– Jag tycker att de lämnar två tydliga besked. Det ena är det att de kraftigt vill begränsa, för att inte säga strypa, patienters möjlighet att välja vårdgivare. Det andra är att de använder pengar som inte finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista