Valsedlar. Foto: TT

Missad id-kontroll i flera vallokaler

2:03 min

Flera personer som röstade i EU-valet i Uppsala län berättar nu att de inte behövde visa legitimation då de lämnade in sina röster - något som står i strid med föreskrifterna, som säger att legitimation är obligatorisk.

Både i Uppsala och i Östhammar finns vittnesmål från röstande om att de aldrig ombads att visa upp någon legitimation.

I Uppsala berättar två förstagångsväljare att de inte behövde visa legitimation då de röstade i stadshuset på valdagen. De två, som inte vill intervjuas i radio, röstade i lokalen för förtidsröstningar, eftersom de inte befann sig i sina egna valdistrikt. En av dem säger att frågan uttryckligen ställdes till röstmottagarna om de inte ville titta på legitimationen, men fick till svar att det inte var nödvändigt. Ingen av dem var heller personligen bekant med röstmottagarna, något som annars kan utgöra ett undantag från regeln att varje väljare ska visa ID-handling.

I Östhammar berättar Annie Hultgren en liknande historia. Hon röstade i kommunhuset på valdagen: 

- Jag behövde inte visa legitimation då jag lämnade in mitt röstkuvert. Min sambo reagerade också och frågade om de inte ville titta på hans ID-handlingar, men de sa att det inte behövdes. Senare under dagen pratade jag med min syster, det visade sig att hon gått till samma röstlokal fast senare på kvällen. Inte heller hon behövde visa legitimation och styrka vem hon var, och hon är inte skriven i Östhammars kommun utan kommer utifrån och är absolut inte igenkänd av röstmottagarna, säger Annie Hultgren.

Ordförande för valnämnden i Östhammars kommun är Centerpartiets Lennart Johansson:

- Det här får vi förstås titta på, och har det hänt nåt som inte får hända så måste vi rätta till det. Det här känns allvarligt, säger Lennart Johansson (C).

Och i Uppsala är valnämndens ordförande moderaten Key Lundegård förvånad över berättelsen om hur det gick till i stadshuset:

- Om det har gått till så här, vilket det uppenbarligen finns personer som säger att det har gjort, så måste vi betona än hårdare att det måste vara legitimationskontroll, säger Key Lundegård (M).

- Jag tycker att det i en sån viktig sak är alldeles för lätt att utge sig för att vara någon annan än den man är. Det ska inte vara så lätt att det blir fel, avslutar Annie Hultgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista