UL-kort också i Stockholm diskuteras

1:51 min

Att månadskortet med Upplands Lokaltrafik skulle kunna gälla också i Stockholms kollektivtrafik är något som skulle kunna bli verklighet i framtiden. Det har diskuterats - även om det inte finns några konkreta förslag.

Vi har frågat några som åker med pendeltåget från Uppsala mot Stockholm om priserna:

– Månadskortet tycker jag är rimligt. Typ 1400 kronor i månaden är inte så farligt. Däremot är det absurt om man ska åka enkla resor, säger en pendlare.

Den som står på tågperrongen i Uppsala kan för 790 kronor i månaden pendla till Gävle. Men månadskortet för att ta pendeltåget till Stockholm kostar 1485 kronor, då det behövs ett kombinerat SL och UL-kort.

Han som har det högsta politiska ansvaret för kollektivtrafiken i Uppsala län, Johan Örjes, konstaterar att korta resor över länsgränsen Uppsala - Stockholm blir relativt dyra:

– Det är klart att om du pendlar mellan Knivsta och Kista och måste ha det gemensamma UL/SL-kortet så är det förhållandevis dyrt.

Kollektivtrafiknämndens ordförande Johan Örjes vill på sikt ändra på det. Enligt honom har det diskuterats i olika sammanhang om UL-månadskortet ska gälla också i Stockholms kollektivtrafik, och tvärtom att SL-kortet gäller i Uppsala län.

Några konkreta förslag finns inte. Och för att det ska bli verklighet så behöver man först utreda hur det ska fungera rent praktiskt, tekniskt och ekonomiskt. Men Johan Örjes hoppas att det ska gå att lösa inom fyra år:

– Jag och Centerpartiet skulle gärna se att vi under nästa mandatperiod får en överenskommelse med Stockholms läns landsting om gemensam giltighet för respektive månadskort.

Martin Hult
martin.hult@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista