Stockholmare skriver sig i Uppsala för att få vapenlicens

2:17 min

Stockholmspolisens långsamma handläggning av ansökningar om vapenlicens har fått stockholmare att skriva sig i Uppsala för att snabbare få sina vapen.

Henrik Bergdahl är ordförande i en skytteförening i Stockholm och han är medveten om fenomenet.
– Jag tror att vi har fem stycken i min förening.

På stockholmspolisens hemsida går det att läsa att handläggningstiden för vapenlicens just nu ligger på 16 veckor. Rikspolisstyrelsens rekommendationer säger att hantering av såna här ärenden endast bör ta fyra veckor. Och i Uppsala ligger handläggningstiden just nu på ungefär två veckor.
– Så det är därför stockholmsskyttar skriver sig i Uppsala, för man måste ju ha sitt vapenskåp där man är skriven. Så det finns ju en praktisk möjlighet för stockholmsskyttar att skriva sig i Uppsala. De går till nån släkting eller vän och sätter sitt vapenskåp där och skriver sig där.
Sen när de fått sin licens så flyttar de tillbaka.

Det här med att handläggningen tar tid, skulle det inte vara möjligt att bara ha lite mer framförhållning, varför måste det gå så snabbt?
– Vi har en förvaltningslag som säger att det ska vara skyndsam hantering. Och enligt rikspolisstyrelsen så ska det vara 30 dagar.
På polishuset i Uppsala träffar jag David Johansson som är chef på tillståndsenheten och han bekräftar uppgifterna.
– Vi har ju sett en ökning av antalet ansökningar, första halvåret ungefär 15 procent. I juni 20 procent.
Kan du se några negativa konsekvenser med att stockholmsborna löser det på det här sättet?
– Dels så är det ju kanske felaktigt. Man ska ju vara skriven där man bor. Sen innebär det ju en ökad arbetsbelastning, och den kanske vi inte har resurser att klara på sikt.
Har ni haft nån dialog med stockholmspolisen om det här?
– Inte om just det här, det har vi inte haft än så länge.
Efter att ha fått in ett flertal anmälningar om långsam hantering av vapenlicenser runt om i landet, genomförde justitieombudsmannen under våren en utredning.
Och där var sthlm en av dom polismyndigheter som fick kritik.
JO menar att polismyndigheten bryter mot förvaltningslagens krav på skyndsam hantering.

Håkan Andersson, är sektionschef för vapen och djurskyddssektionen, på tillståndsenheten i Stockholm och han menar att det beror på krångel med datasystem och ovanligt många pensionsavgångar.

När tror du att ni kommer att ha kommit ner på den rekommenderade handläggningstiden 30 dagar?
- Det är väldigt svårt att säga. Det beror på en mängd olika faktorer. Nu kan jag se att vi minskar balansen trots att det är sommar och folk har semester. Det ser jag som väldigt positivt. Det ger hopp om att vi ska kunna beta av. Men vill inte säga nån exakt tidpunkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista