Spårväg i Uppsala skulle kosta miljarder

1:41 min

Att bygga spårväg i Uppsala skulle kunna kosta runt 10 miljarder kronor. Det visar en helt ny kostnadsberäkning som presenterades i dag.

Är spårvagnar i Uppsala en bra idé? Kommentera nedan!

Själva spårvägen skulle kosta nånstans mellan 5,7 och 8,7 miljarder. Sen kostar det ungefär 1 miljard att köpa in 40 spårvagnar. Och upp till en miljard för en spårvagnsdepå. Totalkostnad - nånstans mellan 7 och 11 miljarder kronor, visar en helt ny kostnadsberäkning som presenterades i dag. Ute på stan får prislappen ett svalt mottagande:

-Ja, det låter som ganska mycket pengar, säger en man.

Skulle det kunna vara värt att investera i spårvagnar ändå?

-Det beror på hur mycket man spar med tid och pengar utöver den vanliga lokaltrafiken.

Kalkylerna bygger på drygt 2 mil spårväg som förbinder centrala Uppsala med stadsdelarna Gränby, Salabacke, Nyby åt ena hållet. Och Valsätra, Gottsunda, Ultuna och Ulleråker åt andra hållet.

Miljöpartiet är för spårväg i Uppsala, som menar att det kan vara värt en investering på 10 miljarder, så här säger miljöpartiets Niclas Malmberg.

-Vi vet att spårtrafik har en överlägsen mycket bättre möjlighet att attrahera resenärer. Spårtrafiken är bekväm, den är så snabb. Så även om busstrafik är billigare än vad spårtrafiken är så är det så många andra vinster med spårtrafiken, säger Niclas Malmberg.

Men det finns billigare alternativ, som snabba busslinjer. Och alla politiker i Uppsala är inte lika entusiastiska för spårvagnar. Så här säger Centerns Johan Örjes:

-Det är ju en väldigt stor investering. Vi tycker att man måste också titta på  om man kan få ett bra system men som inte är lika dyrt och sen får man jämföra. För oss är det viktigt att stadstrafiken i Uppsala inte blir en gökunge som tränger ut trafik till exempel kransorterna, säger Johan Örjes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista