(V)inststopp ska ge fler jobb i Uppsalas offentliga sektor

1:44 min

Vinststopp i välfärden och ökade statsbidrag ska finansiera bland annat fler jobb i offentlig sektor och solpaneler på taken i Uppsala kommun. Det framkom när vänsterpartiet i Uppsala idag presenterade sitt valmanifest.

På frågan om en eventuell skattehöjning svarar vänsterpartiets kommunalråd Ilona Szatmari Waldau lite svävande.

 – Uppsala kan betydligt bättre, och har stora behov. Får vi inte ihop ekonomin genom att söga nej till vinsterna eller med hjälp av kommunbidrag från staten så kan det behövas en skattehöjning, men det finns inget egenvärde med en skattehöjning.

Enligt vänsterpartiet skulle ett vinststopp inom äldreomsorgen förra året ha gett 36 miljoner kronor till kommunen, pengar som partiet istället vill satsa på fler anställda inom skola, vård och omsorg, minskade barngrupper i förskolan och att höja lönerna för kvinnodominerade låglöneyrken i kommunen. 70 miljoner kronor ska gå till det sistnämnda.

Med en rödgrön regering efter valet räknar man också med höjda statsbidrag som ska hjälpa till att finansiera byggandet av fler hyresrätter. Vänsterpartiet vill också se fler solpaneler på taken i Uppsala, som ett led i deras klimaromställningsplan för kommunen.

 – Gärna soolceller på alla tak. Vi behöver ta fram en plan och avsätta pengar för att kunna ha så mycket solpaneler som möjligt.