Valet 2014

Lång väntan på vård i Uppsala län

2:04 min

Uppsalas landsting är bland de sämsta i Sverige på att ge snabb vård inom två månader. Mer än var tredje patient får vänta mer än så på ett sjukhusbesök.

Vi har ställt fem frågor till alla partier i fullmäktige. Läs här vad de tycker!

– Det känns lite hopplöst. Tråkigt på alla sätt och vis med det osäkra. Man går och väntar på posten och det kommer inget, säger Lina Ebert från Uppsala som är en av de som väntar på en knäprotesoperation.

Vi ses vid en boule-bana i Gottsunda. Hon är ute och rör på sig - fast det gör ont i knät.

– Än så länge kan jag röra mig - men med värk, säger hon.

Lina Ebert ska till Enköpings lasarett - men har väntat i nästan två månader utan att ha fått någon tid.

I Uppsalas landsting är det nästan 4 av 10 som får vänta mer än två månader på ett första sjukhusbesök. Det visar de senaste siffrorna, som är för juni, och det var det sämsta resultatet i Sverige.

När det gäller väntan på en operation var det samma månad drygt 3 av 10 som fick vänta längre än två månader. Där ligger Uppsala bland de sämsta.

Det här betyder att målet för att få ta del av den statliga kömiljarden inte uppnås.

2-månadersmålet missas alltså för många. Men 3-månadersmålet (vårdgarantin) uppnås däremot bättre i Uppsalas landsting. Nästan 9 av 10 patienter i Uppsala län hade i juni väntat kortare än 90 dagar på en operation. Det är något bättre än landet i stort.

Landstingsstyrelsens ordförande, moderaternas Erik Weiman, kommenterar siffrorna så här:

– Vårt landsting, som har väldigt god medicinsk kvalitét, har ett problem med långa köer. Vi måste hela tiden jobba med fler och nya insatser för att korta väntetiderna.

Alliansen har haft makten i 8 år. Varför har ni inte fått till korta köer på den tiden?

– Köerna är kortare i dag. Men vi är inte nöjda bara för att det har förbättrats, utan vi tycker att det fortfarande går att göra mycket mer, säger Erik Weiman (M).

För Lina Ebert som väntar på en knäprotesoperation är läget osäkert. Först ska det bli ett läkarbesök, oklart när. Sen ny väntan på operation.

– Det är väntan som är värst. Den tar på krafterna. Man hoppas varje dag. Och blir besviken när ingenting händer, säger hon.