Valet 2014

Majoritet för spårvagnar i Uppsala

1:41 min

Nya beräkningar om att det skulle kosta omkring 10 miljarder att införa spårvagnstrafik i Uppsala avskräcker inte kommunpolitikerna. Det finns en klar politisk majoritet för spårvagnar. Det framkom tydligt i P4 Upplands direktsända politikerdebatt på torsdagen.

Vi har ställt fem frågor till alla partier i fullmäktige. Läs här vad de tycker!

 – Miljöpartiet säger självklart ja till spårvagnar, sa Maria Gardfjell (MP) i debatten.

 – Socialdemokraterna säger ja, det är en smart och ekonomisk lösning, sa Erik Pelling (S).

 – Vänsterpartiet säger också ja till spårvagnar, det är framtiden, sa Hanna Mörck (V).

Men också från ett par av de borgerliga partierna uttalades tydligt stöd för framtida spårvagnar, trots kostnadsberäkningarna som kom i går, om att spårvagnstrafik skulle kosta runt 10 miljarder att införa. Moderaternas Fredrik Ahlstedt såg spårvagnar som något som kommer i framtiden:

 – Jag ser framför mig att i valrörelsen 2022 har vi möjlighet att inviga den första spårvagnslinjen i Uppsala, den som ska ta oss från det utbyggda Gränby centrum med 6000 nya bostäder, en stor multiarena för bland annat ishockey, basket och andra event, sa Fredrik Ahlstedt (M).

Och han fick medhåll också av Kristdemokraterna och Ebba Busch Thor:

 – Förhoppningsvis har vi spårvagn på plats inom 25 år om vi har kunnat göra det tillräckligt billigt. Det är långsiktigt, det är tunga investeringar, sa Ebba Busch Thor (KD).

Fem partier i Uppsala uttryckte alltså sitt stöd för spårvagnstrafik, en klar majoritet. De två övriga borgerliga partierna, med Folkpartiets Mohamad Hassan och Centerpartiets Stefan Hanna, var däremot av annan uppfattning:

 – Folkpartiet säger nej till spårvagnar, det är för dyrt, sa Mohamad Hassan (FP).

 – Centerpartiet utreder, men vi säger för närvarande nej, det är alldeles för dyrt, sa Stefan Hanna (C).

Och Sverigedemokraterna och Pavel Gamov klargjorde att också de hör till kritikerna i den här frågan:  

 – Sverigedemokraterna är det enda parti som i ord och handling hela tiden har sagt nej till spårvagnar. Det är alldeles för dyrt och det finns inte plats för det, sa Pavel Gamov (SD).