Valet 2014

Alliansen vill öppna en till ambulansstation i Uppsala

2:01 min

Bygg en ny ambulansstation vid Gränby centrum. Det är ett vallöfte som allianspartierna presenterade i dag i sitt valmanifest för Uppsalas landsting. Valfrihet på ytterligare fler vårdområden var en annan sak som utlovas av alliansen.

– Dels är ju valfriheten viktig för patienter, men den är ju också viktig för att vi tror att det behövs många olika arbetsgivare och att olika människor trivs hos olika typer av företag och det är också jätteviktigt. Men sedan har vi också sett, när vi har infört valfrihet inom till exempel hörselvården, så har det gjort att många fler har fått vård, säger Anna-Karin Klomp (KD).

Allianspartierna presenterade i dag sitt valmanifest för Uppsalas landsting vid ambulansstationen på sjukhusområdet i Uppsala. Ett vallöfte var att bygga en andra ambulansstation i Uppsala vid Gränby centrum, för att bättre täcka in Knivsta och östra delen av Uppsala kommun.

– Vi bedömer att vi kan täcka länet bättre med ambulanssjukvård och ge en tryggare ambulanssjukvård till invånarna om vi etablerar en ambulansstation i Gränbyområdet. Och vi bedömer dessutom att vi har det ekonomiska utrymmet som krävs för att kunna göra det här under mandatperioden, säger moderaternas landstingsråd Erik Weiman.

Andra saker som finns med i valmanifestet var fler operationer på lasarettet i Enköping, närvårdsplatser i Tierp, mer rehabilitering, en gemensam biljett för att åka med UL och SL. Och så ett tågstopp i Vänge.

– Vi måste ju stärka kransorterna i Uppsala kommun. Det här kommer vara väldigt bra för Vänge och bra även för landsbygden runt omkring och det går snabbare att ta tåget än att ta bussen, säger centerpartiets landstingsråd Johan Örjes.

21 punkter om vård, valfrihet och kollektivtrafiken presenterade alliansen.
Men Socialdemokraternas Vivianne Macdisi var inte imponerad.

– Jag hade förväntat mig mer. Det här är ganska tunt och man ger intrycket av att man är ganska nöjd med situationen i landstinget. Man har över huvud taget inte förhållit sig till de oerhört stora utmaningar vi står inför. Vi har faktiskt en vårdkris, säger hon.

De vill ha mer valfrihet i vården. Vad tänker du om det?

– Det är ett tydligt besked från alliansen och de moderatstyrda ledningen att man tänker privatisera, man tänker fortsätta privatiseringslinjen som riskerar att slå sönder Akademiska sjukhuset. Det är ett väldigt tydligt besked, säger Vivianne Macdisi.