Rallylegenden Björn Waldegård död

1:31 min

Förre rallyvärldsmästaren Björn Waldegård, som var bosatt i Rimbo, är död. Han blev 70 år gammal.

Björn Waldegård är en av svensk rallys främsta förare genom alla tider och han gick på fredagseftermiddagen bort i cancer.

Han vann bland annat det första världsmästerskapet i rally 1979, med Hans Thorszelius som kartläsare.

– Det var en chock. Jag pratade med Björn så sent som i förra veckan och den här utvecklingen av hans sjukdom trodde jag aldrig skulle gå så snabbt. Sedan fick jag reda på i torsdags att det var väldigt dåligt med honom, så jag var lite förberedd. Men det var en chock i går i alla fall, säger Hans Thorszelius.

Totalt blev det vinst i 16 VM-deltävlingar och plats på prispallen 35 gånger för Björn Waldegård. Många år var det Hans Thorszelius som satt i sätet bredvid och det är med värme som han minns sin gamle vän och kollega.

– Det är ju en fantastisk person som jag har haft som arbetskamrat i 14 år och vi reste runt i världen cirka 200 dagar om året och det var aldrig några problem. Björn blir aldrig stressad eller irriterad, utan han tar sakerna som de kommer och löste dem på ett väldigt smidigt sätt, berättar Thorszelius.

Vad var de som gjorde Björn till en så bra rallyförare?

– Ja. Det var nog han som person, att han var helt otrolig på att förbereda sig. Det var han väldigt noga med. Jag tror vi tränade mest av de som var med i rallycirkusen och åkte runt i världen och tävlade.

Vad skulle du säga att han har betytt för rallysporten?

– Han har betytt enormt mycket. Inte bara här i Sverige, utan minst lika mycket utomlands. Det var en riktig ambassadör för rallysporten, säger Thorszelius.

Även Mångåriga konkurrenten och vännen Per Eklund hyllar Waldegård.

– Han var en stor, stor profil. En stor idol för mig och säkert den bästa vi har haft i Sverige. Vi tävlade mycket i Afrika och där var han gud. Han hade allt. Det går inte att bli större, säger Eklund till TT.

Eklund och Waldegård träffades ofta även på senare år.

–Han var lugn, sade inte så mycket. Men han var rolig. Och han värnade verkligen om sporten, säger Eklund.