Valet 2014 Uppland

Vänsterpartiet vill höja skatten för att klara vården

1:27 min

Målet att ge vård inom två månader missas för många patienter i Uppsala län. Vänsterpartiet vill höja skatten för att klara vården. Men på Allianssidan vill man inte det.

Vi har ställt fem frågor till alla partier i fullmäktige. Läs här vad de tycker!

– Vi är i en väldigt allvarlig situation nu eftersom vi inte kan upprätthåll den vård vi behöver ge. Vi har stängda vårdplatser på grund av personalbrist. Så det är en ond spiral just nu som vi har svårt att komma ur, säger Vänsterpartiets landstingsråd Sören Bergqvist.

I år har det sett ut så här i Uppsalas landsting: Ungefär 9 av 10 patienter har fått vård inom tre månader. Det är något bättre än landet i stort.

Men målet med två månaders väntetid har det däremot gått sämre med. Mellan 30 och 40 procent av patienterna har väntat längre än två månader på ett sjukhusbesök eller operation. Det placerar Uppsala bland de sämsta landstingen i Sverige.

Det behövs mer vård i Uppsalas landsting, men inte högre skatt, säger Kristdemokraternas Anna-Karin Klomp:

– Man kan inte höja skatten i oändlighet. Men vårdbehoven kommer att öka. Då måste vi utföra vården effektivare. 

Hur då?

– Det är till exempel att äldre multisjuka inte ska hamna på akutmottagningen. Det är därför vi har öppnat mellanvårdsplatser som vi tror gör vården effektivare och bättre för patienten, säger Anna-Karin Klomp (KD).

Men att landstinget ser ut att göra ett budgetunderskott i år. Och samtidigt ha brist på personal på Akademiska sjukhuset. Det gör att Vänsterpartiets har föreslagit att det behövs mer pengar till vården genom att inkomsskatten till landstinget höjs med 40 öre per intjänad hundralapp.

– Vi måste öka vårdproduktionen ytterligare i framtiden för att klara kommande behov. Det är klart att det kostar pengar, säger Sören Bergqvist (V).