Valet 2014

Oskyddade valsedlar i Tierp och Håbo

Sverigedemokraterna i Tierp och Bålstapartiet i Håbo har valt att inte skydda sina valsedlar till kommunfullmäktigevalen. Det gör att andra än de som partierna har valt skulle kunna komma in i kommunfullmäktige.

För att ett ditskrivet namnet ska räknas som en kandidat måste länsstyrelsen kunna identifiera vem det handlar om. Och det går bara om partiet inte skyddat sin lista genom att anmäla sina kandidater till länsstyrelsen. Men är det så kan ett helt nytt namn bli invald.

– De namnen räknas som valbara, säger Arne Åhman är valhandläggare på länsstyrelsen:

Att personer som röstar på ett parti skriver dit ett eget namn på valsedeln, det förekommer i alla partier, säger Arne Åhman. Men i valet 2010 var det vanligast på Sverigedemokraternas valsedlar.

– Det är Sverigedemokraterna där det har varit så i Enköping och Östhammar bland annat.

Förutom Sverigedemokraterna i Tierp och Bålstapartiet i Håbo har andra partier som sitter i länets kommun- och landstingsfullmäktige alla skyddat sina listor, enligt länsstyrelsen. Och också Sverigedemokraterna har gjort det i övriga kommuner. Länsordföranden Pavel Gamov säger till Upplandsnytt att de inte vill ha några obehöriga på sina mandat.

Förstanamnet på Sverigedemokraternas lista i Tierp, där kommunföreningen bestämt att inte formellt anmäla de sex kandidater de har på valsedeln, säger att de vill ha listan öppen för att folk som kommer på sent att de vill hjälpa till ska kunna komma med på den.

Det har hänt att personer som skrivits in av röstande kommit in i kommunfullmäktige, när de namn partiet skrivit upp tagit slut.

Men Owe Fröjd, Bålstapartiets förstanamn, tycker att det finns fördelar med att inte skydda listan:

– Det är mycket krångligare att göra det. Sen vill vi ha möjlighet att om nån mer vill ställa upp på vår fullmäktigelista så går det bra att ta en blank valsedel och skriva dit det namnet.

Du är inte rädd att det kommer in nån som inte sympatiserar med er?

– Vi är inte rädda för det. Jag tror ingen skulle konspirera för att få ett mandat, säger Bålstapartiets Owe Fröjd.