Valet 2014

Fortfarande lång väntan på akuten

1:41 min

Max fyra timmars väntan på akuten är ett vallöfte från förra valet som allianspartierna inte har lyckats hålla. Nästan hälften av patienterna har i år fått vänta längre än så på akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset.

Vi har ställt fem frågor till alla partier i fullmäktige. Läs här vad de tycker!

Att det kan bli lång väntan på akuten på Akademiska sjukhuset är något som Lillemor Larsson från Östhammar har märkt av.

– De gånger jag har varit där har jag fått vänta. Det har varit från klockan ett till halvfem.

Hur var det att vänta så länge?

– Jag blev bara arg, säger hon.

En garanti att ett besök på akuten inte ska ta mer än fyra timmar. Det var ett vallöfte år 2010 från allianspartierna i Uppsalas landsting. Men det har inte lyckats.

Av alla patienter som besökt akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i år har bara 54 procent blivit klara inom fyra timmar. Nästan hälften får vänta på akuten i mer än fyra timmar alltså.

– Vi måste fortsätta arbeta. Både på att få folk att hitta andra vägar när de egentligen inte behöver akutvård. Men också på att de som kommer till akuten blir snabbare omhändertagna och hamnar på en vårdavdelning om de behöver det, säger Folkpartiets landstingsråd Lina Nordquist.

Drop-in-tider på vårdcentraler ska ta en del patienter som annars skulle åkt in till akuten hoppas hon. Liksom närvårdsavdelningar som öppnar.

– En stor del av lösningen är nog närvårdsplatserna som öppnade nu i Uppsala. Och nya närvårdsplatser på andra håll i länet. Där kan människor läggas in utan att behöva passera akuten, säger Lina Nordquist (FP).

Men än så länge har det inte fått effekt på väntetiderna på akutmottagningen på Akademiska, Sylvia från Tierp har varit där med sin man:

– Vi fick vänta alldeles för länge på akuten. En 4-5 timmar. I stället för att skicka upp honom där han skulle vara på en gång. Det var alldeles för länge.

Hur mådde han av det?

– Han mådde jättedåligt.