Parti som inte vill avge vallöften knackar på kommundörren

Ett nazistparti och ett parti som inte vill avge vallöften. I Tierp och Enköping kan nya partier ta plats i kommunfullmäktige efter valet.

Imorse berättade vi om de sex partier som vill in i Uppsala kommun- och landstingsfullmäktige, och som inte sitter där redan idag. I länets övriga kommuner knackar betydligt färre nya partier på dörren.

I Tierp ställer nazistiska Svenskarnas parti upp. Partiet menar att Sverige behöver ett "eget etniskt homogent livsrum" och att endast människor som tillhör "det västerländska genetiska och kulturella arvet" ska kunna vara svenska medborgare. Man vill också ersätta dagens demokratiska statsskick med ett annat, icke-definierat system.

Nystart Enköping heter partiet som vill förändra Enköping. Men man går till val under parollen "våga vägra vallöften". Exakt vad man vill åstadkomma är oklart, men man beskriver sig som ett parti som vill uppmuntra kommunens småskalighet och ge företagarna bättre förutsättningar.

Landsbygspartiet Oberoende som vi imorse berättade vill komma in i Uppsala kommun- och landstingsfullmäktige, ställer också upp i kommunalvalet i Östhammar.