Barngrupperna i Östhammar lite mindre

2:11 min

Socialdemokraterna i Östhammar lovade mindre barngrupper och högre personaltäthet i förskolan inför förra valet. Grupperna har minskat med ett barn i genomsnitt - men än är man en bit från att få ordning på personaltätheten.

 Vi har ställt fem frågor till alla partier i fullmäktige. Läs här vad de tycker! 

Elin Erikssons fyraårige son går i en förskola i Alunda. Hon är jättenöjd med personalen - men hon undrar om de räcker till för alla barn:
– Ja helt klart är de många. Jag tycker personalen faktiskt gör ett riktigt bra jobb, de verkar ha lärt sig hur de ska göra för att vara så få. Men ibland när man lämnar så märker man att de räcker de inte till utan man får prova vinka själv till barnen och så kommer de först när det trasslar. Det inte riktigt så man vill att det ska gå till.

På förskolan Rubinen i Gimo kommer barnen upp och gnuggar ögonen efter vilan och några börjar bygga pussel. Vi har stämt träff här med socialdemokratiska kommunalrådet Margareta Widén-Berggren.

Hon lovade mindre barngrupper och högre personaltäthet inför förra valet. Nu har hon styrt Östhammar tillsammans med centerpartiet i fyra år. 
Under den tiden har barngrupperna har minskat med drygt ett barn i snitt och det går något färre barn per vuxen, i höst runt 5,6 barn. Under hela mandatperioden har Östhammar haft en sämre personaltäthet än genomsnittet i landet.

Har du hållit vallöftet?
– Ja, så gott vi kunnat med den regering vi har i dag som gjort fem skattelättnader. Så det hade vi kunnat gjort bättre med en regering på vår sida.

Då skyller du på regeringen - men är det så enkelt?
– Vård, skola omsorg är det vi ska fördela pengarna på i första hand. Vi har inte haft mer pengar att lägga helt enkelt, och då kan det bli små steg ibland som man önskar var större.

Man har inte nått målen som politikerna satt upp - och efter att ha minskat under några år har barngrupperna återigen blivit större nu i höst. 

Är ni på väg åt rätt håll?
– Så får det inte vara så det ska vi verkligen jobba på att få ner.

Ett annat problem i Östhammar är att bara strax över hälften av personalen i förskolan är utbildade förskollärare. Mamman Elin Eriksson i Alunda vill se mer personal - och som är utbildad:
– Det finns en oro hos mig att barn med särskilda behov inte får det som de behöver - om man behöver mera stöd - hinner de med det då? Sen har de en läroplan att följa. De ska ju utvecklas och lära sig saker på förskolan - det är inte bara förvaring.