Mer pengar - recept mot långa akutköer

1:41 min

Det behövs mer pengar för att akutvården ska hinna ta hand om sina patienter i tid, menar Socialdemokraterna, när nästan hälften får vänta mer än fyra timmar.

Vi har ställt fem frågor till alla partier i fullmäktige. Läs här vad de tycker! 

– Man kan få vänta inte bara fyra timmar. Jag har hört åtskilliga berättelser där svårt sjuka äldre har fått vänta i 10-12 timmar. Det är framför allt de äldre som har uppenbara problem med det här, säger Börje Wennberg som är landstingsråd i Uppsala för Socialdemokraterna.

Att det inte ska ta mer än fyra timmar med ett besök på akuten var ett vallöfte år 2010 från alliansen. Så har det inte blivit.

Tiden från anmälan i kassan till att man är färdigbehandlad på akuten har i år tagit mer än fyra timmar för nästan hälften av patienterna på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Politikerna på allianssidan hoppas att de alternativ som har införts som akutläkarteam i hemmet, närvårdsplatser och drop-in-tider på vårdcentraler ska lätta bördan på akutmottagningen.
– Jag hade hoppats att det skulle ha sett bättre ut. Nu när vi har öppnat en närvårdsavdelning där man läggs in direkt så hoppas jag att det om bara några månader kommer att märka skillnad, säger Folkpartiets Lina Nordquist.

Socialdemokraterna pratar om att det behövs mer pengar till Akademiska sjukhuset för att komma till rätta med väntetiderna på akuten.
– Mitt recept för det är vi måste hitta mycket bättre samverkan och dialog. Vi måste också ge resurser så att det räcker för det uppdrag vi ger. I dag ger vi ett större uppdrag än vad vi ger resurser. Senast var det en differans på 190 miljoner kronor, säger Socialdemokraternas landstingsråd Börje Wennberg.