Valet 2014

Det fria skolvalet het fråga i debatt

1:57 min

I P4 Upplands skoldebatt i går blev det fräna replikväxlingar mellan Uppsalapolitikerna om huruvida det fria skolvalet har förvärrat eller motverkat segregationen i Uppsalas skolor.

Folkpartiets Mohamad Hassan gick i debatten till starkt angrepp mot de rödgröna partierna.

– I dag sitter vi på Lundellska skolan, och många av er elever som har valt att gå här har kunnat göra det för att vi suttit vid makten. Hade vi inte styrt så hade ni inte kunnat välja vilken skola ni skulle gå på. Då hade Maria Gardfjell och Marlene Burwick bestämt var ni ska gå, sa Mohamad Hassan (FP).

– Det blåljugs här om Miljöpartiets politik. Vi vill verkligen behålla det fria skolvalet, men vi vill förstärka resursfördelningen och göra den bättre, sa Maria Gardfjell (MP).

– Alliansen blundar ju för verkligheten. Det gäller att se att det finns en segregation. Det har blivit en skiktning mellan skolor, sa Marlene Burwick (S).

Frågan om det fria skolvalet höjde debattemperaturen då den kom upp i P4 Upplands debatt i går och visade också på tydliga åsiktsskillnader mellan de politiska blocken. Och på den här punkten ställde sig Sverigedemokraternas Pavel Gamov på den borgerliga sidan och sa att han var orolig för vad som skulle hända om de rödgröna partierna vinner valet.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor menade att det fria skolvalet bidragit till social utjämning.

– Det fria skolvalet har gjort det möjligt för elever som inte har möjlighet att bo i ett område med dyra fina villor till exempel att ändå välja att gå i en skola i det området, sa Ebba Busch Thor (KD).

Vänsterpartiets Karolin Lundström var mycket tydlig när det gäller vad partiet vill göra i frågan.

– Vänsterpartiets svar på segregationsproblemen är att ta bort det fria skolvalet och ersätta det med principen att man går i skolan närmast hemmet, sa Karolin Lundström (V).

– Här ser vi två tydliga alternativ som vi har att välja mellan. Om Miljöpartiet och Vänsterpartiet får bestämma så är det 4000 elever i Uppsala län som tvingas lämna sina skolor. Det är sanningen. Miljöpartiet vill inte ha några skolor med vinstsyfte, och Vänsterpartiet vill avskaffa det fria skolvalet. Här har vi två tydliga alternativ. Röstar man på alliansen så får man behålla det fria skolvalet, sa Fredrik Ahlstedt (M).

– Det var ett angrepp som hetta duga. Det är ju så att Miljöpartiet vill utveckla friskolorna, inte avveckla dem, sa Maria Gardfjell (MP).