SD vill spara in på vård till papperslösa

1:31 min

Sverigedemokraterna i Uppsalas landsting vill göra besparingar på vård som går till asylsökande. Det här får kritik från Socialdemokraterna.

Men Pavel Gamov som är landstingspoltiker för Sverigedemokraterna säger att de vill fördela om pengar för att korta vårdköerna:

– Vi prioriterar kärnverksamheten: vård och kollektivtrafik. Vi drar ner på kulturen, forskning och utveckling och det mångkulturella samhället. Därmed så har vi en annan finansieringsmöjlighet för att korta köerna än vad majoriteten har.

Ja, Sverigedemokraterna vill fördela om pengar. Men att spara in på vården för människor från andra länder säger Socialdemokraternas Börje Wennberg så här:

– De är både orealistiska och populistiska. De gör som den här typen av partier ofta gör: man letar upp någon att lägga skulden på – i det här fallet som kommer från andra länder och kulturer.

Det Sverigedemokraterna vill spara in på är vård till papperslösa, alltså människor som är i Sverige utan att ha rätt till det. De vill också minska på tolkkostnaderna. Och lägga ner Cosmos - som är en vårdcentral som är specialiserad på att ta emot asylsökande.

Riskerar man inte människors hälsa om man inte ger vård som idag till människor från andra länder?

– Självklart ska alla länsinvånare få en högkvalitativ vård. Det handlar om att inte ha särskilda gräddfiler och parallella system. Som asylsökande kan man använda sig av den primärvård som redan finns idag, säger Pavel Gamov.

Börje Wennberg igen:

– Det är både oansvarigt och oseriöst. Det handlar om bräckliga och utsatta människor. Vård ska ges efter behov och inte efter vilket pass man har.

Martin Hult
martin.hult@sverigesradio.se