Rekordlång väntan på stödboende i Uppsala

1:56 min

Uppsala kommun har det senaste året tvingats betala 7,5 miljoner kronor i straffavgift för att personer med stödbehov fått vänta oskäligt länge på beviljade insatser, som boenden och kontaktpersoner. Det är överlägset mest av alla landets kommuner.

Uppsalas del av kommunernas totala straffavgift uppgår till 1/4-del Det visar siffror IVO som nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

– Det här är en problematik som funnit under en längre tid. Vi arbetar hårt för att få bort det, säger Stig Rådahl, moderat ordförande i nämnden för hälsa och omsorg vid Uppsala kommun.

Uppsala kommun har alltså det senaste året fått betala överlägset mest av Sveriges kommuner i straffavgift, visar siffror från Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Särskilt svårt har kommunen att ordna fram boenden till personer i behov av stöd inom lagstadgade tre månader, säger Stig Rådahl. Något som han menar beror på att många vill flytta till kommunen.

– Vi ser att av de som flyttar in till Uppsala så är, procentuellt sett, fler i behov av stöd än i normalbefolkningen.

Men det finns väl andra kommuner som är populära att flytta till och som har stor bostadsbrist?

– Det är möjligt. Men den situation vi har i stan är den jag nyss beskrev.

Varför har ni under de senaste åtta åren inte fått fram tillräckligt många boenden?

– Vi arbetar på det. Men efterhand flyttar det också in så mycket folk att vi inte fått den utveckling av boendekapacitet som vi önskat. Men vi har en boendeplan. Vi sitter inte med armarna i kors.

Är det inflyttningsprognoserna som varit fel då eller?

– Det vill jag inte påstå. Jag har ingen uppfattning om det.

Stig Rådahl säger att köerna ska minska redan under hösten, genom att kommunen nu upphandlar boenden genom lagen om valfrihetssystem, LOV.

Det här är ju inte bara allvarligt för de som är i behov av stöd, det är ju också ett väldigt slöseri med skattepengar?

– Absolut. Därför vill vi använda skattepengarna till vettigare saker än att betala viten, säger Stig Rådahl.