Hanna Stjärne. Fotograf: Elisabeth Ohlson Wallin.

"Omtumlande och spännande" – UNT:s Hanna Stjärne om att bli vd på SVT

"Kommer vara avundsjuk på den som efterträder mig på UNT"
1:23 min

Omtumlande och spännande, säger Upsala Nya Tidnings chefredaktör Hanna Stjärne om att det i dag står klart att hon blir Sveriges Televisions nya vd.

– Jag trivs otroligt bra på UNT och kommer vara grymt avundsjuk på den som kommer efterträda mig, säger hon om beslutet.

Hanna Stjärne är en erfaren publicist med djup förankring i public service, säger SVT:s styrelseordförande Anna-Karin Celsing och tillägger att Stjäne på UNT skaffat sig värdefulla erfarenheter från övriga mediebranschen. Något som kommer att vara till nytta för SVT i den förändring som mediebranschen förväntas genomgå de kommande åren.

Hon har även tidigare bland annat varit chef för Sveriges Radio P1. De tre år Hanna Stjärne chefat på UNT har man vunnit flera priser, men också kämpat med tidningskris och ständiga sparpaket.

Ordföranden för Journalistfacket på UNT, Karolina Tolstav, säger att det är problematiskt att kombinera VD och chefredaktör i en tjänst.

– Vi hoppas nu att vi får någon som vill lägg mer tid på UNT och att ju sämre det går för branschen, ju bättre är det med starka ledare som har en vision för framtiden, säger hon.

Har det saknats nu?

– Nej, Hanna Stjärne har haft visioner, men de ständiga sparpaketen som drabbat UNT har ju satt hinder i vägen för satsningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".