Ulla och Eivar Östlund och andra frivilliga Karlholmsbor sätter sten. Foto Ulla de Verdier P4 Uppland

Karlholmsborna fixar torget själva

"Alla frivilliga som har tid är med och hjälper till"
1:53 min

Nu knackas det för högtryck i vägkorsningen vid bruksdammen i Karlholmsbruk. Frivilliga Karlholmsbor stensätter och återskapar ett torg som tidigare låg där.

- Alla frivilliga som har tid är med och hjälper till. Jag har varit byggnadsarbetare. Jag är väl lite småhändig. Men det känns på knäna, säger Göran Grönkvist.

- Det är bra att det händer någonting här i Karlholm och att det fixas till. Jag skulle nog säga att på landsbygden och i mindre orter är det mycket sammanhållning.

  Stensättningen av Kvarntorget  är en del i ett projekt för att locka turister till orten, som ju för ett par år sedan miste sin stora arbetsplats Karlitfabriken.

Chocken efter nedläggningen har lagt sig nu - och med ekonomiskt stöd från EU och kommunen -  tar nu Karlholmsborna  hammarna i egna händer.

- Jag har varit här och langat sten idag, säger Ulla Östlund. Det blir säkert fint när det blir klart, men det är mycket jobb.

Vad tror du om Karlholmsbruk som turistort?

- Jag vet faktiskt inte om det lockar så mycket. Vi får väl hoppas, men jag vet inte.

Vill du ha hit turister?

- Ja, det gör väl inget, om det blir lite mer liv här.

Stefan Larsson jobbade tidigare på Karlitfabriken.

- Det är väl dags kanske.

Men ni jobbar här gratis. Hur smart är det?

- Vi ska ju visa ungdomarna att de har någonting att bygga på. Att det satsas lite. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".