1 av 2
E18 mellan Västerås och Sagån / Foto: Martin Vare / SR
2 av 2
Ingemar Skogö. Pressbild: Länsstyrelsen i Västmanland.

"Nya E18 viktig för regionen"

1:25 min

I dag invigdes nya E18 mellan Västerås och Sagån, på länsgränsen mot Uppsala. En ombyggnation som pågått i ett och ett halv år.

Enligt Västmanlands landshövding Ingemar Skogö ökar sträckningen tillgängligheten i regionen.

– Det här betyder att man tar ytterligare ett steg för att knyta ihop regionen, öka tillgängligheten, gör det lättare för människor att transportera sig och för de som gör godstrafik att åka. Det är ett viktigt steg i bygget av en sammanhållen Mälarregion, säger landshövding Ingemar Skogö.

Varför inte lägga pengarna på järnväg i stället?

– Det behövs både och. Nu är utmaningarna som allra störst på järnvägssidan, vi behöver få till stånd Mälarbanan så att den får full kapacitet, men den allra mesta av trafiken går på vägar och kommer att göra det framöver också. Det ena behövs och det andra behövs och man kan inte sätta dem mot varandra, säger Ingemar Skogö.

Att E18 nu blir dubbelfilig i båda körriktningarna hela vägen brukar vanligtvis innebära färre trafikolyckor. Men blickar man längre österut på E18 så finns det ett orosmoln.

– På den delen av E18 österut mot Enköping som blev klar tidigare, där har det varit ganska olycksdrabbat. Men vi hoppas ju att nya E18 ska bli bra och säker som det normalt brukar bli, säger Barbro Ottestam, på trafikpolisen Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista