1 av 2
Infarten till Knutby med kyrkan i bakgrunden. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
2 av 2
Helge Fossmo skyddas av bevakningspersonal på Svea Hovrätt. Foto: Bertil Ericson/TT

Fossmos straff tidsbestäms – kan vara ute 2020

1:51 min

Livstidsdömde Knutbypastorn Helge Fossmo får sitt livstidsstraff tidsbestämt till 24 år. Beslutet kommer att överklagas Tomas Olsson, chefsåklagare, tycker att det är för tidigt och menar att det finns en osäkerhet i bedömningen av risken återfall i brott. 

Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse 2004 för anstiftan till mord samt två fall av anstiftan till mordförsök. Med livstidsstraffet omvandlat till 24 år innebär det att han skulle bli villkorligt frigiven 2020, då han avtjänat två tredjedelar av straffet (16 år).

Örebro tingsrätten konstaterar bland annat att risken för att Helge Fossmo återfaller i brottslighet av allvarligt slag är låg.

Hans sociala nätverk ses som hans främsta skyddsfaktor mot återfall och inget framkommer enligt domstolen som tyder på att Fossmo i framtiden kommer att förlora det.

– Jag tycker att beslutet är felaktigt, säger Tomas Olsson, chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Karlstad. 

Han anser att det är för tidigt att redan nu fatta beslut om en tidsbestämning eftersom den riskbedömning av Fossmo som gjorts är osäker.

– När det är så här väldigt lång tid innan han ska friges så är det lämpligt med en förnyad riskbedömning närmare inpå. Hade det varit helt klart att riskbedömningen är riktig hade det varit en en sak, men med hänsyn till hans personlighet så menar jag att det finns ett osäkerhetsmoment, säger Tomas Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista