Växeln kan bli kvar i Uppsala kommun

1:30 min

Uppsala kommuns telefonväxel skulle läggas ut på ett privat bolag. Men nu kommer troligen den vara kvar i kommunal regi eftersom det nya rödgröna styret i Uppsala väntas stoppa upphandlingen.

Växelpersonalen sitter i ett kontor i Boländerna och svarar på telefonsamtal till Uppsala kommun och de kommunala bolagen.

Men Alliansen i Uppsala beslutade om att göra en IT-upphandling. I den ingick också kommunens telefonväxel. Men de rödgröna partierna vann valet. Och de har utlovat att stoppa upphandlingen om det går. Och det kommer att gå eftersom upphandlingsprocessen har satts på paus utan att något avtal har hunnit bli klart.

Hur skulle du beskriva stämningen på jobbet?

– Just nu är det lite vacklande. Vi vill ha det där beskedet. Det känns osäkert, trots allt, men mer positivt, säger växeltelefonisten Kickan Bergstedt.

Men om de rödgröna gör vad de har sagt så blir kommunväxeln kvar i Uppsala kommuns regi. Det är bättre, tycker Kickan Bergstedt, än att något företag tar över som kan ha sina telefonister långt bort från Uppsala.

– Det är viktigt att vi sitter i Uppsala och har en stark kommunanknytning. Att vi inte blir utlokaliserade och sitter i Kalix, eller vad det kan bli.

Vad hoppas du?

– Rent egoistiskt vill jag att det blir kvar i kommunen. Det är en väldigt trevlig arbetsgivare, man trivs väldigt bra. Nu när vi har byggt upp växeln så bra, så skulle man vilja att den blir kvar och får utvecklas, säger Kickan Bergstedt.