Kalle Barkman, IT-tekniker på Uppsala kommun. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio

Kommunal IT-personal i Uppsala lättad efter upphandlingspaus

IT-tekniker: "Vi får slicka våra sår och ta nya tag"
1:35 min

Många anställda inom IT i Uppsala kommun är glada och lättade nu efter beskedet att Uppsala kommuns IT-upphandling kan stoppas. Den nya rödgröna ledningen har sagt att dom vill göra det.

– Det känns väldigt positivt. Vi får slicka våra sår och ta nya tag med ny IT-styrning. Och förhoppningsvis leverera ännu bättre IT i framtiden, säger Kalle Barkman som jobbar som IT-tekniker i Uppsala kommun och som är en av de direkt berörda.

Om IT-upphandlingen skulle genomföras så skulle Kalle Barkman och hans kollegor få byta jobb, från kommunen till något IT-företag, för att göra samma jobb. Risken är att det skulle bli en sämre anställningstrygghet då säger han:

– De vill såklart tjäna så mycket som möjligt. Då kan det vara så att man är en av tio personer som gör en viss sak, men de behöver bara fem. Så efter några månader eller år skulle man kunna bli uppsagd, säger Kalle Barkman.

Den upphandling av IT-drift och telefoni som har startats skulle beröra ett 50-tal anställda i Uppsala kommun. Eftersom inga avtal är skrivna och upphandlingsprocessen är satt på paus kan den stoppas av det nya rödgröna styret. Och de har sagt att de vill stoppa upphandlingen.

En del såg positivt på att få byta arbetsgivare. Men de allra flesta är glada om de får vara kvar i kommunen. Det säger Måns Jacobsson som är fackligt engagerad för Saco:

– Det skulle vara en väldig lättnad för många. Många är nog glada i dag och förhoppningsfulla inför framtiden, säger Måns Jacobsson, Saco.

Om IT-driften behålls i Uppsala kommun så ser IT-teknikern Kalle Barkman fördelar för kommunen jämfört med att anlita ett privat IT-företag. Nämligen att kommunens anställda kan jobba flexibelt och inte bara strikt göra det som står i ett avtal:

– Vi gör mycket extra som inte står någonstans i nåt papper, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".