Olika ersättningar för daglig verksamhet

"Ska känna att arbetet är viktigt"
1:27 min

Ersättningen för personer med funktionsnedsättning som jobbar med daglig verksamhet skiljer sig åt mellan länets kommuner. Tre timmars arbete ger 15 kronor i Enköping, men 46 kronor i Uppsala.

Uppsala är den kommun som betalar mest i länet.

– Vi har ju velat ha en viss ersättning för att de ska ha möjligheter att känna att det här är ett lika viktigt arbete som något annat, säger Stig Rådahl, Moderaternas avgående ordförande för nämnden hälsa och omsorg i Uppsala.

Ersättningen skiljer sig alltså åt mellan länets kommuner. 25-åriga Sabina Hammarström som jobbar tre timmar om dagen på en förskola i Enköping får exempelvis ut 15 kronor per dag, medan någon som jobbar motsvarande timmar i Uppsala får 46 kronor.

Och Sabina Hammarström tycker att hennes ersättningen är alldeles för låg.

-- Här har du 5:50, som ett litet barn typ.  Det är värdelöst. Jag känner inte att jag är en del av alla andra.

I Enköpings kommun har man bestämt sig för att ta till juridisk expertis för att se över frågan. Avgående ordförande i vård och omsorgsnämnden, kristdemokraten Bo Reinholdsson, menar att det inte är säkert att personer som jobbar inom daglig verksamhet borde få någon ersättning alls från kommunen, eftersom de samtidigt får aktivitetsersättning ifrån försäkringskassan.

Hur tänker du kring att det ser så olika ut i olika kommuner?

- Ja, det är därför vi ber förvaltningen att utreda det, sa Bo Reinholdsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".