1 av 3
Gottsunda torg invigdes när centrumet firade 40 år. Foto: August Bergqvist / Sveriges Radio
2 av 3
Foto: August Bergqvist / Sveriges Radio
3 av 3
Foto: August Bergqvist / Sveriges Radio

Gottsunda centrum firar 40 år

Hedvig: Orange, rödbrun, gul... ganska snyggt!
1:46 min

Den här helgen firar Gottsunda centrum i Uppsala sitt 40-årsjubileum. I helgen har det varit löpartävlingar, modevisningar och så har områdets egna hiphopstjärnor Labyrint uppträtt.

För de yngre fanns det också något. Hedvig till exempel imponerades av den färgglada markbeläggningen.

– Orange, rödbrun, gul... ganska snyggt! sa hon.

Fred och kärlek! Med de orden invigdes Gottsunda torg av den avgående ordföranden i gatu- och samhällsmiljönämden, Stefan Hanna (C). Samtidigt som strålarna i det nya vattenspelet sprutade upp i skyn.

För 40 år sen var det en annan politiker som var i invigartagen, nämligen Gunnar Sträng. Festligheterna drog så stora skaror att folk fick stå utanför byggnaden och via högtalare lyssna på finansministernas tal. Då var centrumet smått unikt i sitt slag och många åkte långt för att låta sig imponeras.

Vad kan man då säga om födelsedagsbarnet? Ja, det har väl varit både upp och ner. Och precis som många 40-åringar har jubilaren utvecklats med åren och också växt till sig. Och de senaste årens makeover, något av en föryngringskur uppskattas.

– Den där fina lekplatsen tycker jag är superb, sa Lisbet Liljegren, en av de som var med på 40-årsfirandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".