Vivianne Macdisi (S) säger att det finns en politisk vilja att ta tag i problemen. Foto: Joanna Korbutiak/SR.

Avtal med Hätö förlängdes - mot de rödgrönas vilja

Macdisi: Vi hade frågetecken - det framkom brister
1:43 min

Uppsala läns landsting valde att förlänga avtalet med Hätö närpsykiatri i Norduppland i slutet på förra året - på ytterligare två år. Men de rödgröna motsatte sig det.

De rödgröna tyckte att det verkade finnas för mycket brister i verksamheten, säger socialdemokratiska landstingsrådet Vivianne Macdisi (S).

– Vi tyckte det fanns anledning att förlänga det i ett år och undersöka möjligheten att driva verksamheten i egen regi. Vi från socialdemokraternas sida hade en hel del frågetecken från revisionen där vi tyckte det framkom brister.

Men att i förtid bryta avtalet som löper till januari 2017 när nu socialdemokraterna kommit i styrande ställning är inte aktuellt. Det finns det inte juridiska förutsättningar för om inte mer braskande missförhållanden skulle visa sig, säger Macdisi.

Miljöpartiet som också reserverade sig gick steget längre och ville rentav sätta punkt när avtalet löpte ut i januari.

Det stormade kring Hätö i Norduppland förra året. Nu är man återigen i fokus sedan Sveriges Radios granskning visat att det arbetar en psykiater där som är tidigare dömd för flera fall av misshandel, liksom för att ha mordhotat flera kollegor och sexuellt ofredat en annan, där han då arbetade.

Den helt färska nationella patientenkäten visar att de som går på Hätös olika mottagningar i många frågor är mindre nöjda än de svarande som går hos Uppsalalandstingets öppenvårdspsykiatri.
Dessutom har nöjdheten sjunkit gradvis under åren.
Runt 160 patienter svarade i den senaste enkäten, svarsfrekvensen var 33 procent.

Här måste krävas en åtgärdsplan tycker Anna-Karin Klomp, kristdemokrat. Hon är avgående ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen där alliansen drev igenom förlängningen av avtalet med närpsykiatrin i Norduppland.

– Det är väldigt oroväckande.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade förlänga avtalet – hur ser det på det?

– Det tycker jag fortfarande var rätt beslut eftersom vi just gjort en genomgripande granskning av den vården. Att omedelbart ta över verksamheten i egen regi hade varit svårt just då eftersom vi just hade tagit över närpsykiatrin i Enköping i egen regi. Men hade det funnits frågetecken kring kvaliteten på Hätö så är det klart att vi hade gjort det ändå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".