Luftstridsskolan på Uppsala garnison.

Domen: grönt för civilflyg på Ärna

Jurist: Jag kan säga att jag är ganska bestört
0:32 min

Högsta förvaltningsdomstolen har nu meddelat sin dom gällande eventuellt civilflyg på militärflygplatsen i Ärna strax utanför Uppsala.

Domen innebär att regeringens beslut, som ger klartecken åt civilflyg, ska stå fast. Och det betyder att Högsta förvaltningsdomstolen inte ser några hinder, men det betyder inte att det är säkert att det kommer bli en civilflygplats på Ärna.

Dröjer runt ett år

Företaget Uppsala airport ska nu intensifiera diskussionerna med Försvarsmakten, som äger Ärna idag, och med de flygbolag som kan tänkas vara intresserade av använda sig av Ärna. Det säger Uppsala airports styrelseordförande Jaime Guillen.

- Det är realistiskt att det dröjer åtminstånde 9-12 månader innan vi kommer igång med civilflygen på Ärna, säger han.

"Kan inte gå vidare inom rättsväsendet"

- Jag är bestört av att Högsta förvaltningsdomstolen inte tog till sig något av det som vi har framfört i målet, säger Gunilla Högberg Björck som är juridiskt ombud för de närboende och miljöorganisationer som motsätter sig planerna på civilflyg på Ärna.

SR: Är sista ordet sagt som du ser det?

- Rent juridiskt är det så. Vi kan inte gå vidare inom rättsväsendet i Sverige. De närboende skulle kunna vända sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. De kan inte stoppa flygplatsen, men de kan ge skadestånd, säger hon.

Socialdemokraternas Anders Ygeman, tidigare partiets trafikpolitiske talesperson, sa innan valet i september att en Socialdemokratiskt ledd regering skulle säga nej till civilflyg på Ärna. Vi har idag sökt infrastrukturminister Anna Johansson (S), men hon vill inte kommentera frågan innan hon sett över den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".