1 av 2
Anna Ramsten ordförande i Uppsala län för polisförbundet/foto:Anders Prammefors/Sveriges Radio
2 av 2
Lena Nitz, ordförande Polisförbundet. Foto: Ulf Palm/ Scanpix

Arbetet med nya polismyndigheten skapar oro i de egna leden

"Det skapar mer oro än vad man egentligen skulle behöva"
1:53 min

Det råder en viss oro inom polisen i Uppsala län gällande den kommande sammanslagningen till en enda polismyndighet som kommer att ske efter årsskiftet och vars syfte är bland annat att renodla verksamheten och förkorta beslutsvägarna. 

I början av nästa år kommer en ny polisorganisation att se dagens ljus då det kommer att ske sammanslagning mellan landets tjugoen distrikt till en enda myndighet. Med några månader kvar tills myndigheten kommer att påbörja sin verksamhet så har det uppstått en viss oro hos medlemmar inom polisförbundet gällande den kommande myndighetsbildningen.

– I grunden är vi positiva till själva omorganisationen, så vi tror på tanken som sådan men det är vägen dit vi är lite oroliga för att det går lite för fort förklarar 
Anna Ramsten ordförande i Uppsala län för polisförbundet.

Några av orsakerna till den rådande oron inom polisen gällande den kommande sammanslagningen är att dom flesta redan blivit inplacerade på sina funktioner som man kommer att ha efter årsskiftet men utan att vara helt säkra på att vilka uppgifter man har, samt vilken chef man ska vända sig till. 
När det kommer till cheferna så ligger deras oro i att de inte vet vad dom har för mandat samt att chefsnivåerna har minskats för att nå målet med att renodla och förkorta beslutsvägarna. 

– Allting behöver inte ske innan myndighetsbildningen den första januari utan saker och ting kan också ske ett steg i taget och så att man grundligt vet att det här blir det bästa konstaterar Lena Nitz som är förbundsordförande för polisförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".