Svea hovrätt på Riddarholmen i Stockholm. Foto: Leif R Jansson/TT

Landstinget inför rätta för tv-inspelning

Upplandsnytts Mårten Nilsson rapporterar
2:04 min

I dag har rättsprocessen mot Uppsala läns landsting för tv-serien Sjukhuset fortsatt, den här gången i Svea hovrätt. Landstinget krävs på skadestånd av anhöriga till en patient som filmades på sjukhuset under sina sista dagar i livet, medan landstinget hävdar att man inte gjort något fel.

Vid den tidigare rättegången i Uppsala tingsrätt så friades landstinget. Men de anhöriga valde att med hjälp av stiftelsen Centrum för rättvisa föra rättsprocessen vidare till hovrätten för att också i den högre instansen få prövat om landstinget gjort sig skyldigt till sekretessbrott när de tillät filmning av sjukhusarbetet runt en man som befann sig i slutskedet av sitt liv och där också sjukhuspersonal hördes diskutera mannens sjukdomstillstånd.

Det är hans hustru, dotter och dotterdotter som yrkar på 125 000 kronor i skadestånd vardera för den kränkning de anser att de utsattes för när de oförberett efter mannens död fick se bilder från mannens sjukhustid i TV3:s dokumentärserie från Akademiska sjukhuset, även om mannens ansikte inte visades i bild. I dag har de båda parterna talat för sina respektive ståndpunkter. Landstinget och Akademiska friades ju tidigare i Uppsala tingsrätt med en motivering som kom som en komplett överraskning för motståndarsidan. Tingsrätten ansåg nämligen att sjukhuspersonalen vid filmningstillfället skulle ha omfattats av meddelarfrihet och att landstinget därmed inte heller skulle vara skyldigt till sekretessbrott, något som Centrum för rättvisas jurister kritiserade hårt efteråt. Uttalanden som görs i tjänsten omfattas över huvud taget inte av meddelarfrihet, sa juristerna bland annat.

När nu hovrättens dom faller om någon vecka så är det en dom som har stor tyngd. Landstinget och Akademiska är angelägna att få fastslaget att de inte handlat på ett sätt som kan ses som bristande omdöme, och för de anhöriga är det förstås av stor betydelse om de vinner eller förlorar, det klargjorde patientens dotter Susanna Engström efter den tidigare domen i tingsrätten:

- Skulle vi förlora kan det få hur stora konsekvenser som helst. Kan man lämna ut persondata? Finns det ingen sekretess längre på våra sjukhus? Om vi vinner så är det bara för att ingen annan ska kunna råka ut för det vi har gjort. Vi vill att det aldrig ska hända att nån ska behöva se sin anhörig på tv på det här sättet, sa Susanna Engström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".