Flygexpert tror inte på lönsamhet för civilflyg på Ärna

"I allmänhet är det väldigt svårt för de här små flygplatserna"
1:30 min

Igår kom Högsta förvaltningsdomstolen med sin dom som gav fortsatt klartecken till en civilflygplats på Ärna. Björn Hasselgren som är infrastrukturforskare vid KTH i Stockholm tror att det kan bli svårt att få lönsamhet. 

– Det är blir nog svårt att få större omfattning, den ligger väl nära Stockholm och tillför kanske inte så väldigt mycket nytt. I allmänhet är det väldigt svårt för de här små flygplatserna att få lönsamhet

Flygplatsbolaget Uppsala Airport berättade i P4 Uppland igår att dom förhandlar med både försvaret och flygbolag - men än är det långt ifrån klart att det blir civilflyg på gamla F16.

Björn Hasselgren tror att det är ganska avgörande att den nya rödgröna majoriteten i Uppsala kommun är negativt inställd till civilflyg. 

– Det kanske är en klok uppfattning faktiskt för att den här typen av flygplatser blir ofta dyra för kommuner att driva, det blir underskott som kommunen får stå för. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".