Peter Egardt (arkivbild). Foto Hanna Westerlund / SR

Landshövdingar kritiserar upplägget för vargjakt

I morgon väntas Naturvårdsverket ge klartecken till licensjakt på varg, men sannolikt blir det bara i vissa län. Åtta landshövdingarn, däribland Uppsalas Peter Egardt och Stockholm Chris Heister, vill att jakten ska kunna bedrivas i alla län, eftersom vargarna vandrar omkring över stora ytor.

Detta har man nu framfört i ett brev till miljödepartementet. Maria Ågren, generaldirektör på Naturvårdsverket, menar att de lyssnat på synpunkter från landshövdingarna.

– Vi tar hänsyn till de förslag som kommit in. Vi tittar på hur läget ser ut just nu, var finns vargarna idag. Det är det vi grundar vårt beslut på. Samtidigt väver vi in den önskade inriktningen som vi ser att vi kommer att vi kommer att få på några års sikt. Då kommer vi att kunna ändra på miniminivåerna vartefter vargarna sprider sig, säger Maria Ågren i en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".