Cityakutens mottagningar på Samariterhemmet. Foto: Mårten Nilsson/SR.

Cityakuten i Uppsala får kritik

Besviken patient: Slöseri med skattebetalarnas pengar.
2:11 min

På Cityakutens ortopedakut på Samariterhemmet i Uppsala har det vid flera tillfällen i år hänt att det inte funnits någon enda läkare i tjänst.

Missnöjda patienter har hört av sig till landstinget och klagat över utebliven hjälp.

– Jag hade stukat mitt knä dagen före och det var väldigt svullet och varmt och smärtsamt, och jag hade svårt att gå. Jag träffade en sköterska som sa att hon inte hade någon ortoped inne. Klockan var då 21.45 och de hade öppettid till klockan 23, så jag ifrågasatte det rimliga i det. Sköterskan antydde då att det brukade vara så ibland på kvällarna. Ja, så slutade det, sen åkte jag hem, berättar en av patienterna som hände en kväll i maj då hon kom dit.

På landstinget är det Peter Jansson som har utrett vad som hände den kvällen:

– När vi konfronterade eller lyfte den här frågan med Cityakuten så erkände de, sa att de hade haft problem vid det tillfället. Från vår sida vidhöll vi att det enligt avtalet ska vara bemannat med läkare och att det inte är något vi kan göra något avsteg ifrån eftersom det är den typen av upphandling som gjorts, säger Peter Jansson.

Det är på Samariterhemmet som Cityakuten har både ortopedakut och närakut. Och det är på ortopedakuten som det vid flera tillfällen inte funnits någon enda läkare under akutens öppettider. Händelsen i maj är alltså inte den enda.
I juli hände det två dagar att man inte lyckades täcka upp för semesterlediga läkare och i de fallen underrättade Cityakuten landstinget om läget och det gjordes upp en plan för att minimera följderna för patienterna. Vd för Cityakuten är Anders Nordqvist:

– Vi hade brist på ortopedläkare vid ett tillfälle kvällstid och vid några tillfällen dagtid, men det är ju något som inträffar mer undantagsvis än som är normalt förekommande. Vid enstaka tillfällen kan det hända att såväl sköterskor som läkare blir sjuka, säger Anders Nordqvist.

De patienter som klagat tyckte att det var konstigt med en akutmottagning som saknar läkare?

– Ja, och det blir väldigt olyckligt när vi har svårt att bemanna. Men vi hade ändå en handlingsplan för att kunna ta hand om patienterna i ett par av fallen, och vid nåt tillfälle hjälpte vi patienten att få kontakt med akutortopeden på Akademiska sjukhuset, säger Anders Nordqvist.

Den patient som kom förgäves till ortopedakuten en kväll i maj säger:

– Har man ett avtal med landstinget där det står att man ska ha öppet 7-23, då ska man vara på plats. Annars är det slöseri med skattebetalarnas pengar och falsk marknadsföring anser jag, säger patienten till Upplandsnytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".