Farligt låg simkunnighet på Fyrishov

1:10 min

Låg simkunnighet orsakar dagligen farliga situationer på Fyrishov, där bara var fjärde barn klarar de simkunnighetskrav som krävs för att få bada på egen hand.

I måndags hittades en tonårspojke livlös på basängbotten på Fyrishovs äventyrsbad i Uppsala. Han vårdas nu på intensivvårdsavdelning, och hans tillstånd uppges vara allvarligt men stabilt. Det är fortfarande oklart vad som orsakade just den olyckan, men det är inte ovanligt att barn inte kan simma enligt Steffanie Parke, badmästaren och livräddningsinstruktören på Fyrishov.

– Tyvärr så är det så att var fjärde barn inte klarar våra simkrav på att kunna simma minst tvåhundra meter på djupt vatten. Om vi ser någon som inte verkar kunna simma så testar vi dem barnen, säger Steffanie Parke.

Ansvaret för barns simkunnighet ligger hos skolan och driftschefen på Fyrishov, Kent eriksson tror att det är tid och pengabrist som ligger bakom att 22% av barnen inte lär sig simma.

Radio Uppland har sökt kommunens ansvarige i de här frågorna, moderaterna Cecilia Fors, men hon har inte kunnat ställa upp på intervju.