Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårare att beställa färdtjänst nästa år

Publicerat fredag 31 oktober 2014 kl 05.46
"Ibland måste man beställa färdtjänst på natten"
(2:04 min)
Fredrik Larsson, ordförande Handikappföreningarnas Samarbetsorgan. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio

Från och med årskiftet kommer det inte längre gå att beställa färdtjänst sent på kvällarna och nätter i Uppsala kommun. Kommunen startar nämligen en ny beställnignscentral för färdtjänst som föreslås ha öppet mellan kl 06-22.

Men att beställa färdtjänst kan man ibland behöva göra även på natten, det säger Fredrik Larsson som är synskadad och ordförande för Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Uppsala. Det har han nämligen själv behövt göra.

– Jag skulle åka med en kollega till Arlanda. Han skickade ett SMS på kvällen att han är sjuk och inte kunde åka. Då måste jag beställa en taxi på natten för att komma iväg på morgonen, säger Fredrik Larsson.

Han kunde då beställa färdtjänst och hann med morgonflyget. Men nästa år kommer det inte längre gå att beställa färdtjänst på natten i Uppsala kommun. En klar nackdel om man till exempel är bjuden på en fest utan att veta klockslag när man ska hem.

– Om man är på en middagsbjudning när alla cyklar, går eller åker buss hem, då måste jag bestämma innan när jag ska gå. Det kan bli en timme efter att alla andra har gått. Eller mycket tidigare mitt i nånting. Det är ett ganska stort ingrepp, säger Fredrik Larsson.

Det är från 12 januari som Uppsala kommun startar en ny beställningscentral som förslås ha öppet mellan klockan sex på morgonen till tio på kvällen. I stället för att den som behöver färdtjänst får ringa direkt till ett taxibolag, som det är i dag.

Politikerna i gatu- och samhällsmiljönämnden ska ta beslutet. Men förslaget är lagt av färdtjänstchefen Ralf Nord:

– Det går naturligtvis att beställa taxi på natten, men inte färdtjänst.

Varför lägger ni fram ett förslag som på det sättet är en försämring?

– Det är för att vi bedömer att det är försvinnande få beställningar som behöver beställas mitt i natten. Att ha bemanning dygnet runt är då en oförsvarlig kostnad, säger färdtjänstchefen Ralf Nord.

Men Fredrik Larsson menar att det borde gå att ordna färdjänstbeställningar också på natten om det samordnas med något annat som också är nattöppet:

– Till exempel skulle kanske taxibolagen som redan finns ha jouren på kvällarna. Eller någon verksamhet i hemtjänsten. Möjligheten måste finnas, och det borde gå att lösas med samordning, säger Fredrik Larsson, ordförande för Handikappföreningarnas Samarbetsorgan i Uppsala kommun.

Martin Hult
martin.hult@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".