Gammalt kött maldes till färs i matbutik

1:35 min

En matbutik i Enköpings kommun, som bland annat malt ner gammalt kött till färs, riskerar nu att få betala böter.

Det handlar om kött och om hur butiken Matöppet i Fjärdhundra har hanterat köttet. Enköpings kommun har nämligen hittat brister i det här.

Sex av kommunens inspektioner sen 2011 har visat på brister.

Det handlar bland annat om att utländskt kött har sålts som svenskt. Att affären haft gammal köttfärs som gick ut för ett halvår sedan i frysen. Att utgånget kött förvarats där man maler och förpackar kött. Fel i datummärkningen av köttet.

Efter en inspektion i maj i år förbjöds butiken sälja egenförpackat kött eftersom bristerna var så allvarliga att det fanns risk för folks hälsa. Matöppet i Fjärdhundra åtalsanmäldes också efter det här.

Förbudet hävdes efter ett tag, men så sent som ett par veckor sedan gjordes en ny kontroll. Och nya brister hittades. Man hittade gammalt kött, i kylrummet, i närheten av köttkvarnen. Man hittade också köttfärs mald på gammalt utgånget kött. Affären ska heller inte ha testat sin färs för salmonella och e-coli bakterier.

I ett beslut skriver kommunen att verksamheten riskerar att leverera livsmedel som är otjänliga eller hälsofarliga och potentiellt allvarligt skada de personer som äter av livsmedlen. Om affären inte fixar till sina brister så riskerar de nu böter.

Bolagets VD vill inte vara med i radio. Hans kommentar till Upplandsnytt är att samtliga fel nu har rättats till.