Ökad garagekostnad ger politisk oenighet

Nystart Enköping vill stoppa bygget
1:47 min

Det råder oenighet mellan de styrande partierna i Enköping om vad som ska hända med det planerade bygget av Pausgaraget när kostnaden nu ser ut att dra iväg.

Nystart Enköping vill stoppa garagebygget.

- Vi har ju nu fått bevisat att de 105 miljonerna inte stämde, utan att kostnaden är 160 miljoner, detta innan man ens börjat bygga. Att bygget redan är 50% dyrare än planerat tycker vi besannar våra farhågor om att detta kommer att kosta skattepengar, säger Anders Wikman.

På platsen i fråga vill ni inte ha något parkeringshus?

- Nej, inte överhuvudtaget. Det här stora området i centrala Enköping, som Enköpingsborna dessutom äger, är en av de mest värdefulla markerna staden har. Istället för att ställa parkeringshus där, som kommer att kosta pengar för Enköpingsborna, tycker vi att man säljer marken. Dels får man in pengar för marken och dessutom kan det då byggas fler bostäder där, för bostäder är något som behövs i Enköping, säger Anders Wikman.

Det planerade parkeringsgaraget i kvarteret Fältskären i Enköping, som ska ge plats åt cirka 470 bilar, ser alltså ut att bli väldigt mycket dyrare än det var tänkt. Beslutsunderlaget som togs fram i februari räknade med att garagebygget skulle kosta 105 miljoner kronor. Men sen dess har flera olika funktioner lagts till, som inpasseringssystem och bäddar för växtodlingar. Detta har lett till att bygget nu ser ut att bli 55 miljoner kronor dyrare än planerat.

Nystart Enköping hoppas nu att även andra partier ska arbeta för att stoppa byggplanen. Men Socialdemokraternas Helena Proos, som i grunden är positiv till garagebygget, säger att det främst är de nya siffrorna av kostnaden som ska analyseras.

- Vi har varit positiva till att det ska bli ett parkeringshus i centrum, eftersom vi ser ett behov av parkeringsplatser. Nu måste vi titta på de siffror och underlag som finns och utifrån det göra en bedömning om hur vi ska gå vidare, säger Helena Proos.

Carl Lindberg
p4uppland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".