Holmen paper i Hallstavik. Foto: Cathrin Reth / SR

Miljökrav på bränsle drabbar Holmen Paper

Jonas Lindell, Holmen paper: "Vi kommer att påverkas tämligen kraftig"
1:25 min

Kravet på miljövänligare bränsle för fartyg kommer att påverka svensk basindustri. Från och med första januari måste sjöfarten som trafikerar östersjöområdet använda miljövänligare bränsle. Och bland dem som påverkas finns Holmen Paper som bland annat finns i Hallstavik. 

Från och med nästa år måste alla fartyg som trafikerar Östersjön, Nordsjön och engelska kanalen använda bränsle med lägre svavelhalt än dagens för att minska svavelutsläppet.

För att uppfylla kravet krävs ett betydligt dyrare bränsle och man räknar med att det årligen kommer att öka transportkostnaderna för svensk del med flera miljarder.

– Vi kommer att påverkas tämligen kraftig, när det gäller Holmen Paper-delen som jag kan bäst inom koncernen, så ser vi en ökad kostnad nästa år på omkring 30 miljoner kronor. Och det blir väldigt kännbart i den här branschen där marginalerna har krympt ihop väldigt mycket, säger Jonas Lindell som är informationschef på Holmen paper.

Fördyringen kommer främst att drabba basprodukter som sågade trävaror, papper och malm, alltså sådana produkter som kostar lite i förhållande till sin volym. Svensk pappersindustri och skogsindustri kommer därmed att ha mycket sämre konkurrenskraft jämfört med konkurrenter i till exempel södra Europa som inte har samma hårda krav på sig, enligt Jonas Lindell.

Ökade transportkostnader till sjöss kan också betyda att producenterna väljer att gå över till lastbilstransporter på land istället och med det ökar koldioxidutsläppen.

– Vi är en exporterande industri i väldigt hög utsträckning och vi konkurrerar på marknader där våra konkurrenter finns fysiskt. Det innebär att vi transporterar våra varor långt för att komma dit och de transporterar kort. Vi har redan en konkurrensnackdel och nu späs just den biten på ytterligare, säger Jonas Lindell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".