Izabella Jansson tar bussen till Östhammar. Foto: Ulla de Verdier/Sveriges Radio
#upplandpendlar

Skilsmässor vanligare bland pendlare

Erika Sandow: Ganska skrämmande att vi ser de här resultaten
1:36 min

Pendling påverkar människors sociala liv och familjerelationer. Att pendlande ökar risken för skilsmässa är belagt, och kulturgeografen Erika Sandow i Umeå, som var den som visade det, tycker fortfarande att det är lite skrämmande.


– Man kan ju tänka sig att långpendling kan få sociala konsekvenser och att det kan vara en påfrestning för ens förhållande, men samtidigt är det ganska skrämmande att vi ser de här resultaten. 

Det Erika Sandow hade visat var att det var 40 procent högre risk för skilsmässa bland de par där den ena parten pendlade minst fyrtiofem minuter till jobbet. Hos alla par var det ungefär vart tionde som separerade, men bland pendlarna var det ungefär vart sjunde par.
– Det finns en skillnad i separationer, men sen så är det ju inte så att alla som långpendlar skiljer sig, säger Erika Sandow.

En som pendlat sedan 1998 är Izabela Jansson. Hon bort i Uppsala men veckopendlar till Östhammar för att hon jobbar på Forsmark. Och visst sliter pendling på relationen, säger hon:
– Ibland behöver man ha närhet till sin käraste, speciellt när det blir starka känslor, både när man är ledsen och när man är glad. Nu finns bara telefonen som ersätter det. Men vi har inga barn så då är det lite lättare att hantera, säger Izabela Jansson.

Kulturgeografen Erika Sandow tror att man kan hitta strategier för att få vardagspusslet att gå ihop när fler får erfarenheter av att pendla.
– De flesta forsätter ju att pendla i många år, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".