Den nya landstingsledningen: fr v Bertil Kinnunen (S), Vivianne Macdisi (S), Börje Wennberg (S), Malena Ranch (MP), Sören Bergqvist (V) och Johan Edstav (MP). Foto: Mårten Nilsson / Sveriges Radio.

Det nya styret vill hejda privatisering av specialistvård

Macdisi: Ska se om det går att ta tillbaks vårdval
0:45 min

Den nya rödgröna majoriteten i Uppsala läns landsting vill dra tillbaks en del specialistvård som lagts ut på privata utförare och återföra den till Akademiska sjukhuset.

Det här framkom när den nya majoriteten i dag presenterade sina riktlinjer för de kommande fyra åren.

Det handlar bland annat om beslutade privatiseringar som ännu inte är genomförda säger Socialdemokraternas Vivianne Macdisi.

– Det som är beslutat men ej genomfört är hud och ortopedi. Sen finns det ett antal områden där det redan är genomfört etableringsfrihet och vårdval. De områdena ska vi utreda och se vad de har tillfört, och vad de kostar. Och se om det finns möjligheter att ta tillbaka, säger landstingsrådet Vivianne Macdisi (S).

De rödgröna tänker också införa fler rabatter i kollektivtrafiken, gratis sjukvård för barn och ungdom och utreda landstingets organisation.

Den avgående borgerliga majoriteten beslutade nyligen, mot den tillträdande rödgröna majoritetens vilja, att fullfölja pågående upphandling av mammografin. Det betydde att ett norskt företag fick uppdraget att sköta Uppsala läns mammografi i fyra år framåt. Socialdemokraternas Vivianne Macdisi var mycket kritisk mot beslutet då eftersom de ville skapa en obruten vårdkedja för bröstcancerpatienterna. Nu säger hon så här:

– Mammografin är en upphandlad verksamhet där det nu pågår en rättslig process. En annan anbudsgivare har överklagat beslutet. Så det beror på vad domstolen kommer fram till, om upphandlingen är korrekt genomförd eller inte, säger Vivianne Macdisi (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".