Märta Cullhed med sonen David. Foto: Ulla de Verdier/SR

Forskning på hur barn påverkas av pendling efterlyses

"Ingen har tittat på det"
1:43 min

Många pendlare är småbarnsföräldrar. Därför behövs forskning om hur föräldrars jobbpendlande påverkar barnen, menar forskare.

Märta Cullhed  är barnmorska,  gift och fyrabarnsmamma. Hon jobbar natt på Södra BB i Stockholm, och dagen mellan två nattpass sover hon över i en övernattningslägenhet i Stockholm.

– Ibland när jag jobbat tre nätter och kommer hem och Stefan har haft vår yngste i tre nätter då kan det vara lite jobbig stämning. Så det kostar ju någonting, men på det hela taget vinner vi på det, tycker jag.

Allt fler jobbpendlar långa sträckor, och i Sverige tar det för drygt en tiondel av dem som jobbar, minst tre kvart att åka till jobbet. Många av de här långpendlarna är småbarnsföräldrar och lever i en relation. Erika Sandow är kulturgeograf i Umeå, och skrev för ett par år sedan en avhandling där hon visade att risken för skilsmässa ökar hos dem som pendlar minst trekvart åt vardera hållet.  Men hur pendlande föräldrar påverkar deras barn - det har det inte forskats om, säger hon:

- Ingen har tittat på det än, men det är ju viktigt att titta på den delen med hur barn påverkas om en föräldrer är borta en större del av varje dag.

Å andra sidan kanske många, för barnens skull, pendlar och låter bli att flytta?

– Precis. Det tror jag är en stor del av förklaringen till att vi ser många pendlare i 35-45-årsåldern. Att pendling kan vara ett alternativ, för att barnen ska slippa byta skola och ha kvar sin uppväxtmiljö.

Ett av Märta Cullheds barn heter David och går i tvåan. Han tyckte att det var bättre när Märta jobbade i Uppsala.

- Då var det inte lika långt till henne.

Ulla de Verdier
ulla.deverdier@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".